Srijeda, 23 Kolovoz 2017 09:31

SIMULATOR VOŽNJE

SIMULATOR ZA OSPOSOBLJAVANJE KANDIDATA ZA VOZAČE

Donacijom HAK Zagreb Autoklubu Pazin u učionici autoškole instaliran je auto simulator model EF-Ultra 2 francuskog proizvođača ECA FAROS SAS za osposobljavanje kandidata za vozače.

"Simulator je uređaj zahvaljujući kojem se učenika stavlja u situaciji koja nalikuje stvarnoj vožnji. Učenik rukuje upravljačkim uređajima koji su isti kao u pravom automobilu. Pritom na zaslonu vidi okoliš usporediv s onim koji bi vidio kad bi zaista bio za upravljačem, u prometu". (Michel Roche, Pedagogije pour l¨ecole de conduite,1988.)

Moderno koncipiran simulator koji se koristi u autoškoli Autokluba Pazin zahvaljujući visoko kvalitetnoj grafici  na tri ekrana potpuno interaktivno rekonstruira okruženje vozača (cestu, znakove, vozila) i sve vremenske situacije (dnevno svijetlo, noć, kišne uvjete maglu, suton...) te pridonosi lakšem i kvalitetnijem osposobljavanju za upravljanje vozilom. Obuka smanjuje učenikov strah, nema rizika ni posljedica grešaka koje su moguće u stvarnom prometu. Simulator ne može zamjeniti stvarnu vožnju jer je ona društvena aktivnost koja podrazumjeva odgovornost  vozača prema ostalim sudionicima u prometu.

Simulator je nastavno pomagalo za učenje složenih postupaka, situacija u prometu te omogućava usvajanje procesa i vještina vožnje, a u cilju kontroliranja i korištenja vozila na prometnim površinama.

Vježbanjem na simulatoru kandidat može vidjeti koji su mu nedostaci i gdje griješi. Može to popraviti i odmah provjeriti svoj napredak u obuci. Obuka je organizirana u slijedovima i tematskim cjelinama od najednostavnije do najsloženije tako da se prati napredak koji uključuje sve ciljeve za osposobljavanje kandidata za B kategoriju.

Polaznici autoškole imaju mogućnost učenja na najsuvremenijem simulatoru kako bi lakše stekli potrebne vještine, znanja i iskustva prije same obuke na vozilu u prometu..