Petak, 08 Studeni 2019 07:33

SIGURNOSNI POJAS SPAŠAVA ŽIVOT

PREVENTIVNO EDUKATIVNI PROGRAM KLIK - NAVIKA ODGOVORNOG PONAŠANJA

Autoklub Pazin u suradnji s Hrvatskim autoklubom iz Zagreba 07. studenog 2019. proveo je prometno edukativni program KLIK za učenike Pazinskog kolegija Klasične gimnazije u Pazinu.

Iz statističkih podataka vidljivo je da su mladi, novi vozači često skloni rizičnom ponašanju u prometu zbog toga provodi se akcija KLIK kojoj je cilj stjecanje kompetencija, znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama prije i tijekom upravljanja ili prevoženja vozilom, kao i razvoj vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu. U sklopu programa kroz nastavni sat stručnjaci HAK-a učenicima su obrazložili teorijske aspekte i dokaze neophodnog korištenja sigurnosnog pojasa u vožnji za vozača i ostale putnike koji se prevoze u vozilu. Osim toga učenici kolegija mogli su isprobati i tzv. pijane naočale koje simuliraju pijanstvo ili stanje pod utjecajem droge.

 Nakon teorijskog dijela instruktori autoškole Autokluba Pazin su na simulatoru prevrtanja prezentirali posljedice prometne nezgode u kontroliranim uvjetima, prevrtanje vozila bez posljedica za vozača i suvozača uz obavezno korištenje sigurnosnog pojasa. Simulator prevrtanja koji je bio smješten na prostoru Trga Slobode u Pazinu osim učenika srednje škole isprobali su i građani Grada Pazina. Riječ je o zanimljivom iskustvu, odnosno važnom upozorenju na nužnost vezanja sigurnosnog pojasa u vozilu jer on spašava život.

P1010136

P1010139

P1010140

P1010141

P1010142